Fokkelien Botter

Tekst en Tooi


Waarom MooiZin?

Omdat ik hou van alles wat mooi is: mooi voor de zintuigen en mooi van binnen.

Je laten raken is mooi.
Of je je nu laat raken door tekst, beeld, geluid, tast, geur, smaak, door jezelf of door een ander.
Dat wat je raakt, vormt je en het maakt je mooi als mens.

Mooi is vallen en opstaan, groei, levenservaring, littekens, ingeslepen lachrimpels, tranen, steeds beter in je vel passen, verdwaald zijn, intens verliefd zijn, rouwen, stille devotie, doorleefde woede, diepe dankbaarheid, teleurstelling, ontroering. Stil worden van teksten die je raken, indringende foto’s, wijze spreuken, kippenvelmuziek, het licht van Rembrandt, de tranen van opa, de sculpturen van Gustav Vigeland.

Al dat moois probeer ik graag te vatten: in mooie spreuken op een kaart, foto's, pakkende teksten en soms in figuratieve beelden.

Ook commerciële en zakelijke teksten kunnen mooi zijn, mooi in hun doeltreffendheid.

Ik schrijf graag uw nieuwe teksten of redigeer uw bestaande teksten tot goed lopende zinnen in correct Nederlands en met de juiste toon.

U mag op mij rekenen!

Mooi toch?

Fokkelien1
Het begin
Mijn naam is Fokkelien Botter. Ik ben de dochter van een Groningse moeder en Drentse vader en ik ben in het noorden van het land opgegroeid.
Na het VWO, met een vakkenpakket met drie vreemde talen, heb ik Nederlands gestudeerd aan de Rijks Universiteit van Groningen.
Secretaresse / Docent
In 1987 ben ik naar Alphen aan den Rijn verhuisd, waar ik mijn HBO-diploma Directiesecretaresse heb gehaald. Tijdens die opleiding heb ik met heel veel plezier medestudenten individueel ondersteund bij verschillende vakken. Het legde de kiem voor mijn toekomstig beroep.

Daarna ben ik twee jaar werkzaam geweest als directiesecretaresse bij de Hollandsche Constructie Groep in Leiden. Als neventaak begeleidde ik afdelingssecretaresses op hun werkplek in een automatiseringstraject.

Al snel maakte ik de overstap naar het commerciële onderwijs: van docent Secretariële vakken werd ik docent Automatisering en niet veel later mocht ik mijzelf Microsoft Certified Instructor noemen.
Ondernemer
In 2005 startte ik mijn eigen bedrijf SMILES Opleidingen en werd ik zelfstandig ondernemer. De bedrijfsnaam weerspiegelde mijn enthousiasme voor het lesgeven en het plezier dat ik mijn cursisten wilde geven in hun automatiseringsproces. Twaalf jaar lang verzorgde ik Windows- en MS Office- maatwerkopleidingen voor bedrijven en particulieren. Het betrof in company groepsopleidingen, werkplekondersteuning en gelukkig ook veel privé-opleidingen bij particulieren thuis.

Als ik terugdenk aan alle jaren waarin ik heb lesgegeven, mag ik constateren dat ik de mooiste herinneringen koester aan de particuliere privélessen. Individuele kennisoverdracht was mijn grootste passie en daarin kwamen mijn kwaliteiten dan ook het best tot hun recht.
Redacteur
Al sinds 1989 ontwikkel en/of redigeer ik ICT-lesmateriaal voor diverse opleidingsinstituten. Daarbij komt mijn aanleg voor tekst en taal en mijn analytisch vermogen goed van pas. Voor mijn eigen bedrijf schreef ik ook vele educatieve, informatieve en commerciële teksten, maatwerk naslagwerken en handleidingen en verleende ik telefonische ondersteuning.

Sinds 2015 mag ik mijn redactionele kwaliteiten ook op projectbasis inzetten voor o.a. IMK Opleidingen. Mijn werkzaamheden betreffen taalkundige redactie, document- en tekstopmaak van schriftelijk lesmateriaal.
Vrijwilliger
Vanaf 2018 ben ik als vrijwilliger werkzaam bij Stichting Dedicon in Rijswijk.
Ik spreek met veel plezier zowel educatieve audioproducties als algemene lektuur en literatuur in voor blinden, slechtzienden en mensen met andere leesbeperkingen.

Van 2015 tot 2017 ben ik werkzaam geweest als vrijwillig taalcoach.

Ik hield mij bezig met het begeleiden van anderstalige statushouders bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. Hierbij lag het accent op taalverwerving, het kennismaken met de Nederlandse gewoonten en sociale vaardigheden.

Daarnaast mochten ze in mij hun persoonlijk begeleider en vertrouwenspersoon ontmoeten, waarvoor mijn propedeuse Counselling mij waardevolle handvaten en nieuwe inzichten heeft gegeven.
Competenties
Wat mag u van mij verwachten:

• Taalgevoel en -vaardigheid
• Inlevingsvermogen
• Luistervaardigheid
• Klant- en maatwerk gerichtheid
• Scherp observatievermogen
• Analyserend vermogen
• Heldere communicatie
• Gestructureerde kennisoverdracht
• Oog voor detail
• Taak-, oplossings- en resultaatgerichtheid
• Zelfstandigheid
• Integriteit
• Accuratesse
Wat ze zeggen...
Over mijn functioneren als docent (SMILES Opleidingen):

,Fokkelien heeft lange tijd als docente computeropleidingen tot volle tevredenheid opleidingen voor ons verzorgd. Zij viel op door haar kundigheid, prettige contact met haar cursisten en positieve uitstraling. Een docente om je te wensen.(Harrie Schmeets: Scheidegger Opleidingen)
, Fokkelien is een gedreven docent die op een professionele, maar vooral ook plezierige wijze de leerdoelen met klanten weet te behalen. Bij haar is leren een feest! ( Henk Versleijen, Portfolio begeleider NCOI)
, Fokkelien is prettig in de omgang, heeft kennis van zaken en weet de cursisten op hun gemak te stellen. (Jesca Oskam-van Loo, Wellant Houten: werkplekondersteuning)
, De docent is een gezellige, vriendelijke cursusleidster die helaas moeilijk in het nauw te drijven is. Maar ik blijf het proberen....;-) Ze had altijd wel haar antwoord klaar ;-) Bedankt voor de goede uitleg! (Ed Ripken, Gemeente Pijnacker-Nootdorp: groepsopleiding)
, Wordt rustig, duidelijk en goed uitgelegd. Erg goed bevallen !! (Loes Brunt, IMK Opleidingen: groepsopleiding)
, De uitleg van de docent was rustig, duidelijk overzichtelijk en voldeed erg goed aan de wensen van de cursisten. De vragen werden duidelijk behandeld. Geen vraag was teveel, goede informatie/tips op onderwerpen die soms buiten de cursus vielen waardoor de info erg waardevol werd als aanvulling op de lesstof. De cursus was aan het einde van een drukke werkdag. Ik bemerkte regelmatig na afloop van de cursus een voldaan ontspannen gevoel. (Sjef Mank, Wellantcollege: groepsopleiding)
, Fokkelien geeft HELDER EN DUIDELIJK én gezellig les, maar houdt ook het programma goed in de gaten. Bij vragen/onduidelijkheden tijdens oefeningen weet zij gauw waar het probleem ligt en heeft zij het antwoord paraat. Van de applicatiecursussen die ik in de loop der jaren heb gevolgd was dit een van de beste ervaringen. (Caroline Balhuizen, Gemeente Nieuwkoop: groepsopleiding)
, Ik heb als opdrachtgever van een groot landelijk opleidinginstituut enkele jaren prettig samengewerkt met Fokkelien. Zij wist door haar kennis, enthousiasme en vasthoudendheid er altijd een wending aan te geven zodat het eindresultaat werd behaald en dat iedereen tevreden was. Zij was niet alleen als docent werkzaam voor ons, maar later ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal. Op de kwaliteit die ze leverde kon ik blind vertrouwen. Ik zou haar zo weer inhuren. (Robert Wolters, Gilde Opleidingen: collega-auteur)
,Ik heb zeer je enthousiaste en betrokken wijze van vertellen gewaardeerd. (Ellen Stammeijer: privéles)
, De docent is een heel erg praktisch ingestelde docent. De leerwensen van de cursisten staan bij haar centraal. Geen moeilijke theoretische verhandelingen, waarvan je achteraf denkt nou dit ga ik toch nooit gebruiken. Zij is in staat de computerlessen af te stemmen op het niveau van de cursisten. Daarnaast is zij een prettige persoonlijkheid. (Marie-José Blijlevens, IMK Opleidingen: groepsopleiding)
, De docent is een goede cursusleidster, ze is duidelijk, heeft enorm veel kennis en is een enthousiast persoon en kan dit goed overbrengen op de cursisten. (Janine Sibon, ROC van Twente: groepsopleiding)
, Fokkelien wist onze zoon op een positieve wijze te motiveren voor een haalbaar en gewenst resultaat. Afhankelijk van concentratie en ter afwisseling werden nuttige computervaardigheden aangeleerd. Positief aan de docent vond ik haar vragende opstelling. Bewust geworden van wat onze zoon nodig heeft paste de docent haar werkwijze en methode aan. Evenals haar verwachtingen in duur en tijd. Onze zoon keek met plezier naar de contacten met de docent uit. Wij als ouders zijn blij dat onze zoon bij zo`n vakkundige, gezellige en goed gehumeurde typedocent zijn typediploma heeft kunnen halen!! (Hannie Stolwijk: privéles)
, Ik vond de cursus erg leuk en leerzaam, vooral door de manier waarop Fokkelien lesgeeft. Zij verstaat de kunst om een gezellige sfeer te scheppen waarin toch hard gewerkt en veel geleerd wordt. Zij nodigt daarbij uit tot het stellen van vragen en heeft voor elke cursist voldoende aandacht. (Jesca Oskam-van Loo, Wellant Houten: werkplekondersteuning)
, Heldere uitleg, praktische tips, dag vliegt voorbij, ook door de humor van de trainer! (Lenneke Smit, Actor Bureau voor sectoradvies: groepsopleiding)
, De lessen werden op een prettige, ontspannen manier gegeven. (Gerrit de Haan, Alpha Wax: groepsopleiding)
, Ik vond de cursus erg leuk en leerzaam, vooral door de manier waarop Fokkelien lesgeeft. Zij verstaat de kunst om een gezellige sfeer te scheppen waarin toch hard gewerkt en veel geleerd wordt. Zij nodigt daarbij uit tot het stellen van vragen en heeft voor elke cursist voldoende aandacht. (Wilma Koper, Zwitserleven: groepsopleiding)
, Als je niet opgegroeid bent met het gebruik van een computer (70+) en er nu toch mee wilt leren werken, dan is het erg fijn om privé lessen te krijgen van deze docent. Zij is een gedreven, zeer enthousiaste docente. Met een fijne duidelijke overdracht van kennis, toegesneden op de betreffende leerling. (Cuny IJdo-Barreveld, De Hollandsche Krijtfabriek: privéles)
, In de docent zie ik iemand die snel een vertrouwde sfeer weet neer te zetten, waarin mensen zich veilig voelen om open te staan voor het leren. Zij komen daardoor in een sterk vragende houding waardoor het leren snel en effectief plaatsvindt. (Hans van Leeuwen, De Weerklank: groepsopleiding)
, Ik ken de docent als een gedreven lerares met zeer relevante, diepgaande kennis. Bovendien beseft zij als geen ander dat voor het overbrengen van deze kennis een groot beroep wordt gedaan op sociale en communicatieve vaardigheden; zij beheerst die als geen ander. (Edward Dalmulder, Dalmulder Holding: privéles)
, Jij hebt het duidelijk uitgelegd en voldoende tijd uitgetrokken om waar nodig ieder individueel een zetje in de goede richting te geven. Ik heb inmiddels de nodige cursussen gehad en kan wel zeggen dat veel cursusleid(st)er(s) van jou wat kunnen leren. (Martin van Toor, Gemeente Nieuwkoop: groepsopleiding)
, Goede sfeer om te leren, deskundigheid en vriendelijkheid: 't lukt de docent om daar een combi van te zijn. ( Pieter Krijger, Wellantcollege Alphen aan den Rijn: groepsopleiding)